De beste nieuwe muziek van SoundCloud, Bandcamp en dergelijke – in één zin samengevat.

LY Foulidis – Hoekhuis VI
De in Brussel woonachtige componist annex mastering engineer Denis Wouters laat zijn modulaire synthesizers zingen op zijn Obus Records debuut.

Ana Frango Elétrico – ‘Devia ter ficado menos’
Bossanova-puristen zullen elke minuut een hartverzakking krijgen; ieder ander heeft met Ana Frango Elétrico de tijd van z’n leven.

Benji – ‘Vuurvlieg’
De gebroeders Rindert en Jordi Lammers uit Nijmegen stuurde een mailtje naar Destroyer- en The War on Drugs-saxofonist Joseph Shabason met de vraag of hij wat rondom hun spoken word en soundscapes wilde improviseren en hij zei “sure”.

Marble Teeth – ‘Lonerisnt
Deze jongen uit Decatus, Illinois knutselt kleine folkliedjes die maar nét iets minder vervreemdend zijn dan z’n songtitels (wat dacht je van Carwash Funeral Fundraiser?).

WOW – ‘Vieni Un Po’ Qui
Italiaanse folkzangeres zingt betoverend liedje op eclectische verzamelaar die artiesten van over de hele wereld – waaronder het Rotterdamse Neighbours Burning Neighbours – verenigt in de strijd tegen klimaatverandering.

Cool Original – ‘Not Like That
Voorheen genaamd ‘Cool American’ (naar de Doritos-chipssmaak) laat lo-fi songwriter Nathan Tucker de sound van de Portland DIY-scene in zijn liedjes doorschemeren.

Field Medic – ‘Henna Tattoo
Kevin Sullivan van Field Medic zat tijdens de zeroes diep in de MySpace emo scene, maar zijn wereld veranderde toen hij op zijn zeventiende alle Bob Dylan en Joni Mitchell CD’s van zijn vader jatte.

Vashti Bunyan – ‘If I Were’
Devendra Banhart komt met een collectie nog nooit gehoorde demo’s van bevriende muzikanten, zoals de Britse cultsongwriter Vashti Bunyan.

55 Deltic – ‘Tangen’
Als de UK Trainspotter club tussen de credits van je plaat staat weet je dat het menens is: deze slowcore act uit Nottingham schrijft liedjes over treinen.

Houssam Gania – ‘Moulay Lhacham’
De jongste zoon van Marrokkaanse legende wijlen Maalem Mahmoud Gania debuteert met indrukwekkende Gnawa fusion.

I Love Your Lifestyle – ’23’
Toen de gitarist van The World Is A Beautiful Place & I Am No Longer Afraid To Die het emo subgenre ‘twinkledaddies’ bedacht, was dit wat hij bedoelde.

Sistertalk – ‘Vitriol’
De volgende Londense sloopkogel die zijn bijtende rock opluistert met tempowisselingen die je bijna doen denken dat je van jazz houdt.

 

Black Country, New Road – ‘Athen’s, France’
Piepjong zestal uit Londen debuteert met The Fall-eske noise, duivelse saxofoonsolo’s en bijtende referentie naar ‘thank u, next’.

 

Grey Aura – ‘De Drenkeling’
Nederlandstalige formatie Grey Aura zet de teksten van Franse schrijver en filosoof Georges Bataille om in een overweldigend stukje black metal.

 

Squid – ‘The Dial’
De track die James Murphy van LCD Soundsystem had gemaakt als -ie Brits was.

 

Forests – ‘This Town Needs Fun’
Het springerige Forests uit Singapore mengt math-rock en sparklepunk op deze track van het album Spending Eternity In A Japanese Convenience Store.

 

Lee (Asano+Ryohei) – ‘ゆぶ
Op ‘ゆぶ’ laat Japanse knip-en-plak-kunstenaar Asano Ryuhei zijn sampleskills overuren draaien.

 

Project Pablo – ‘Just A Thought’
Het artwork van Come To Canada You Will Like It spreekt boekdelen: op ‘Just A Thought’ maakt Patrick Holland uit Montreal deep house met een kinderlijke onschuld.