Lena Hessels is de kroonprinses van de Nederlandse avant-garde. Wat wil je ook: de jonge zangeres is de dochter van Terrie Hessels, al meer dan veertig jaar gitarist van het immer vooruitstrevende The Ex. Lena speelde ‘Welter’ en ‘Silence So Loud’ live op Vlieland tijdens Into The Great Wide Open, vlakbij de gloednieuwe brouwerij van het eiland.

Al toen ze tien was, trad Lena Hessels op als ‘voorprogramma’ van The Ex. Ze groeide op in de zogeheten Witte Villa in Wormerveer, waar met regelmaat Ethiopische muzikanten die met The Ex samenwerken over de vloer komen. Ook de experimentele jazzdrummer Han Bennink en Sonic Youths Thurston Moore kent Lena al sinds ze jong was, hetgeen logischerwijs enige invloed op haar heeft gehad.

Enne, ‘toen ze jong was’? Dat is ze natuurlijk nog altijd: de ingetogen doch complexe liedjes op haar vorig jaar verschenen debuutalbum Billow zijn nog net wat indrukwekkender als je bedenkt dat Lena ze schreef vlak nadat ze afstudeerde van de middelbare school. Een maand lang sloot ze zichzelf destijds op in haar kamer, om dag in dag uit aan haar nummers te schaven. Het resultaat was een fascinerende collectie die genres overstijgt, waarin donkere folk zich vermengt met onheilspellende field recordings. Lena Hessels heeft de geest van een punker, maar overduidelijk ook een oor voor moderne popmuziek. Natuurlijk zal Lena altijd ‘de dochter van’ blijven, maar het is zeer aannemelijk dat men binnen afzienbare tijd ook zal spreken over Terrie als de vader van een van de meest opwindende en eigenzinnige muzikale talenten die Nederland rijk is.

De sessie met Lena Hessels werd gefilmd bij de gloednieuwe Brouwerij Vlieland, met de duinen op een steenworp afstand. Tijdens festival Into The Great Wide Open nam Lena deel aan een project van Personal Trainer, dat in een week tijd een album vol special guests uit de vaderlandse indiescene opnam in een bunker op het eiland. Zowel het festival als de brouwerij hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze sessie.

Cinematografie: Thomas Foster en Sophie Gipmans
Montage:
Peter Marcus
Productie en opname:
Wessel van der Spek en Jasper Boogaard
Mix en master:
Jasper Boogaard
Tekst:
Dirk Baart

Met dank aan Bojan Bajic, Ferry Roseboom en Rients van Ganswijk. 

Gepost door:Front