De verlaten gangen van het voormalig Pieter Baan Centrum in Utrecht hebben iets spookachtigs, iets unheimisch. De plek waar onder meer Volkert van der Graaf en Frans Meijer opgesloten hebben gezeten, is nu een vrijplaats voor kunstenaars. Geen ongeschikte plek voor een band als a fungus. In samenwerking met Le Guess Who? nam Front er een sessie op met de Amsterdamse noiserockband.

a fungus is een band in zijn prille beginfase, maar met een sound die behoorlijk wat virtuositeit en muzikale ambitie uitstraalt. Het kwartet deelt het melodieuze van de vele andere jonge gitaarbands die nu meters maken in de hoofdstad, maar put zijn inspiratie vooral uit dynamische, onvoorspelbare en ritmisch complexe bands als Slint, black midi en Black Country, New Road. Wie nietsvermoedend een optreden van a fungus bijwoont zal zich een ongeluk schrikken, iedere keer als uit een sidderende stilte plots een meedogenloze gitaarmuur opdoemt. De band speelt onder meer de dubbele single Trace/Health.

De sessie van a fungus is onderdeel van Vunk On Vacation, een alternatief reisprogramma van het Le Guess Who?-festival. Waar de festivalbezoeker zich in een normaal jaar kan laten verrassen door spannende acts op de meest interessante plekken door heel Utrecht, neemt de Rotterdamse legende dj David Vunk die taak dit jaar op zich. In de eerste aflevering, hieronder te zien, bezoekt hij onder meer platenzaak Dig It! en Arabisch taalcafé De Voorkamer.

Cinematografie: Peter Marcus, Koen Bouman en Yuma Eekman
Productie: Nick Helderman en Jente Lammerts
Opname: Jasper Boogaard en Fokke de Wit
Mix en master: Jasper Boogaard
Montage: Peter Marcus
Tekst: Ruben van Dijk

Front & LGW present: a fungus – Health / Slip and Slide / Made of
Vunk on Vacation – Episode 1, featuring Dig It!, a fungus, and De Voorkamer

Met dank aan het Pieter Baan Centrum, Dig It! en De Voorkamer.

Gepost door:Front