Front slaat de handen ineen met Jasper Willems, de in Rotterdam woonachtige muziekjournalist die al eerder stukken op Front publiceerde. In samenwerking met Front publiceert Willems dit jaar Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony, een boek waarin hij zijn verhalen over de eigenzinnige underground van de havenstad op geestdriftige wijze verzamelt.

Foto: Michele van Vliet

Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony verschijnt op 18 december 2020 en is hier te bestellen.

Over Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony
Rotterdam wordt vaak gezien als een grauwe stad, met veel autowegen en nog meer beton. Maar juist in de kieren daartussen schuilt kleur. Daar gedijt de plaatselijke underground, schieten vooruitstrevende bands als paddenstoelen uit de grond en groeien kleinschalige initiatieven als onkruid. Bands als Rats On Rafts, Lewsberg, Iguana Death Cult en The Sweet Release of Death: stuk voor stuk zetten ze hun eerste stappen in de scene rond broed- en ontmoetingsplaatsen als Roodkapje, Rotown en WORM, en brachten ze hun muziek uit op labels als Subroutine. Om vervolgens nationaal en internationaal lof te oogsten.  

Van bandleden tot labeleigenaren en programmeurs: de Rotterdamse underground hangt aan elkaar van outsiders. Het is dan ook passend dat het verhaal van die wereld wordt verteld door een outsider. In 2011 verhuisde journalist Jasper Willems vanuit Den Bosch naar Rotterdam. Hij ging stukje bij beetje kopje onder in de plaatselijke scene. Hij maakte er vrienden en leerde er zijn favoriete acts kennen, maar bleef ook altijd de buitenstaander die zich vol enthousiasme verbaasde over de levendige muziekwereld die schuilgaat in de schaduwen van de eigenwijze havenstad. 

Lewsberg. Foto door Cheonghyeon Park.

Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony is een Engelstalige verzameling persoonlijke verhalen uit de tien jaar die Willems doorbracht in de Rotterdamse underground, waarin hij vertelt over ontmoetingen en ontdekkingen. De collectie is al tijden in de maak, maar werd dit voorjaar voor het eerst (deels) gepubliceerd, als online serie. Al snel volgde uit vele kelen de retorische vraag: moet hier niet meer mee gebeuren? Natuurlijk moet dat. Daarom slaat Willems de handen ineen met Front, dat Rotterdam zijn thuisbasis noemt en eerder stukken van Willems’ hand over het voetlicht mocht brengen.

“Ik heb lang getwijfeld om dit verhaal te vertellen, vooral omdat ik zelf geen oorspronkelijke Rotterdammer ben”, licht Willems toe. “Dat is precies de strekking achter de subtitel: an outsider’s testimony. Ik wil het narratief rondom de lokale muziekscene namelijk niet claimen. Het boek biedt slechts een persoonlijke glimp van een veel groter beeld. Deels hoop ik dat de lezer mijn pure onwetendheid ervaart als een soort verwondering. Ik wilde vooral een boek schrijven dat gewoon heel entertaining is, het soort boek dat je in een klap uitleest op de wc, bij wijze van spreken. Als de lezer door Rotterdam Goddamn de artiesten dieper leert waarderen dan denk ik: goed zo. Dat was de helemaal de bedoeling.”

Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony is het eerste boek van Jasper Willems, en het eerste boek dat via Front verschijnt.

Jasper Willems publiceerde op Front eerder stukken over onder meer Lido Pimienta, Moor Mother en Better Oblivion Community Center.

Gepost door:Front

Geef een reactie