Front slaat de handen ineen met Jasper Willems, de in Rotterdam woonachtige muziekjournalist die al eerder stukken op Front publiceerde. In samenwerking met Front publiceert Willems dit jaar Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony, een boek waarin hij zijn verhalen over de eigenzinnige underground van de havenstad op geestdriftige wijze verzamelt.

Foto: Michele van Vliet

(For English, please see below)

Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony verschijnt naar verwachting eind 2020 en is via deze campagne op Voordekunst vast te bestellen. Het geld dat met deze campagne wordt opgehaald, komt ten goede aan de drukkosten van het boek, maar ook aan de betrokken vormgevers en de rechthebbenden van gebruikte foto’s. Juist nu vindt Front het van groot belang om hen netjes te kunnen betalen.

Over Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony
Rotterdam wordt vaak gezien als een grauwe stad, met veel autowegen en nog meer beton. Maar juist in de kieren daartussen schuilt kleur. Daar gedijt de plaatselijke underground, schieten vooruitstrevende bands als paddenstoelen uit de grond en groeien kleinschalige initiatieven als onkruid. Bands als Rats On Rafts, Lewsberg, Iguana Death Cult en The Sweet Release of Death: stuk voor stuk zetten ze hun eerste stappen in de scene rond broed- en ontmoetingsplaatsen als Roodkapje, Rotown en WORM, en brachten ze hun muziek uit op labels als Subroutine. Om vervolgens nationaal en internationaal lof te oogsten.  

Van bandleden tot labeleigenaren en programmeurs: de Rotterdamse underground hangt aan elkaar van outsiders. Het is dan ook passend dat het verhaal van die wereld wordt verteld door een outsider. In 2011 verhuisde journalist Jasper Willems vanuit Den Bosch naar Rotterdam. Hij ging stukje bij beetje kopje onder in de plaatselijke scene. Hij maakte er vrienden en leerde er zijn favoriete acts kennen, maar bleef ook altijd de buitenstaander die zich vol enthousiasme verbaasde over de levendige muziekwereld die schuilgaat in de schaduwen van de eigenwijze havenstad. 

Lewsberg. Foto door Cheonghyeon Park.

Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony is een Engelstalige verzameling persoonlijke verhalen uit de tien jaar die Willems doorbracht in de Rotterdamse underground, waarin hij vertelt over ontmoetingen en ontdekkingen. De collectie is al tijden in de maak, maar werd dit voorjaar voor het eerst (deels) gepubliceerd, als online serie. Al snel volgde uit vele kelen de retorische vraag: moet hier niet meer mee gebeuren? Natuurlijk moet dat. Daarom slaat Willems de handen ineen met Front, dat Rotterdam zijn thuisbasis noemt en eerder stukken van Willems’ hand over het voetlicht mocht brengen.

“Ik heb lang getwijfeld om dit verhaal te vertellen, vooral omdat ik zelf geen oorspronkelijke Rotterdammer ben”, licht Willems toe. “Dat is precies de strekking achter de subtitel: an outsider’s testimony. Ik wil het narratief rondom de lokale muziekscene namelijk niet claimen. Het boek biedt slechts een persoonlijke glimp van een veel groter beeld. Deels hoop ik dat de lezer mijn pure onwetendheid ervaart als een soort verwondering. Ik wilde vooral een boek schrijven dat gewoon heel entertaining is, het soort boek dat je in een klap uitleest op de wc, bij wijze van spreken. Als de lezer door Rotterdam Goddamn de artiesten dieper leert waarderen dan denk ik: goed zo. Dat was de helemaal de bedoeling.”

Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony is het eerste boek van Jasper Willems, en het eerste boek dat via Front verschijnt.

Het boek verschijnt naar verwachting eind 2020 en is via deze campagne op Voordekunst vast te bestellen. Het geld dat met deze campagne wordt opgehaald, komt ten goede aan de drukkosten van het boek, maar ook aan de betrokken vormgevers en de rechthebbenden van gebruikte foto’s. Juist nu vindt Front het van groot belang om hen netjes te kunnen betalen.

Jasper Willems publiceerde op Front eerder stukken over onder meer Lido Pimienta, Moor Mother en Better Oblivion Community Center.

English
Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony is expected to be released towards the end of 2020 and can be pre-ordered via this campaign. The money that is raised will be used to print the book, but also to pay the graphic designers, editors and photographers involved.

About Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony
Rotterdam is often portrayed as a monochrome city of bricks. In reality, however, the city harvests a small but dynamic music scene that features several overlapping factions, all of them spearheaded by a specific ethos and personality. Lo-fi fantasists, noise pop revisionists, rabid post-punk outfits, rock deconstructionists… all of them not quite fitting in, but nevertheless not fitting in together.

Between the cracks of Rotterdam’s malformed city skyline, small-scale initiatives grow out like weeds. Bands such as Rats on Rafts, Lewsberg, Iguana Death Cult and The Sweet Release of Death all took their first steps at venues like Roodkapje, Rotown and WORM, releasing their music either independently or on taste-making labels like Subroutine Records. Subsequently, they garnered a loyal following both nationally and internationally.

From band members to label owners and promoters: the Rotterdam underground offers a tight network of outsiders, so it’s only fitting this story should also be told by one. In 2011, music journalist Jasper Willems moved to Rotterdam. Little by little, he became immersed within his newly adopted city. He made friends and got to know some his favourite bands personally. Yet he always remained the puzzled outsider looking in, and contently so.

Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony is a collection of personal stories from the nine years Willems spent skulking across Rotterdam’s scenes and venues. The stories have been swimming in his mind for a good three years. After the corona pandemic hit, he initially decided to publish them online, and much to his own surprise, the chapters were all warmly received. Now Willems teams up with Front, a Rotterdam-based music platform that’s been active since 2019, for a physical release.

“Honestly, I’ve hesitated for a long time whether to publish this story, mainly because it took a while before I considered myself a true Rotterdammer. I guess that’s where the whole “an outsider’s testimony” comes into play. I want to stress that I do not wish to claim the narrative on the Rotterdam scene. This book offers a very personal snapshot of a much larger happening. A part of me hopes the reader will take most of my sheer astonishment in jest. First and foremost, I wanted to write a book that’s fun and accessible to read, the kind of story you finish in one go in the restroom, as a matter of speaking. If the reader learns to appreciate some of these artists on a deeper level, well, I feel I’ve accomplished my mission.”

Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony is the first book by Jasper Willems and the first physical publication to be facilitated by Front.

The book is expected to be released towards the end of 2020 and can be pre-ordered via this campaign. The money that is raised will be used to print the book, but also to pay the graphic designers, editors and photographers involved.

Gepost door:Front

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s